Alimentele bogate în proteine vă ajută să vă recuperați mai repede și să vă construiți mai ușor tesutul muscular. Proteinele au un rol foarte important in cresterea si refacerea celulelor :
Proteinele din alimente vă pot ajuta să vă recuperați mai repede, să construiți mai ușor tesut muscular si sa slabiti atat datorita consumului energetic marit a masei musculare raportat la tesutul adipos cat si actiunii dinamice specifice. Din 100 calorii provenite din proteina, 30% se pierd numai pe parcursul digestiei si in producerea de caldura; pe cand la glucide (6%) si lipide (4%)
Proteina este alcătuită din aminoacizi. Aminoacizii sunt blocurile de bază ale mușchilor și corpului nostru. Fără ei, ar fi imposibil pentru noi să construim, să reparăm sau chiar să menținem țesutul muscular.
Proteinele animale au biodisponibilitate(se absorb mai usor si mai mult) crescuta fata de cele vegetale, DAR produc accelerarea proceselor de imbatranire (vegetarienii traiesc in medie mai mult, dar este posibil sa fie datorita a mai multor factori ce se asociaza cu o atentia sporita la un stil de viata sanatos). Acestea pot fi considerate ca un combustibil de inalta putere care atunci cand este consumat erodeaza si organismul.
Necesarul de proteine este undeva intre 0.8-1.2g/kg corp/zi si poate creste in perioade de stres atat fizic cat si intelectual.
1.Spanac. La 100 g (23 calorii) din alimentul preferat a lui Popeye obțineți 2,86g de proteine, poate fi o cantitate mică de proteine, dar raportul de calorii / proteine favorizează spanacul ca o legume potrivită pentru a obține proteine și a pierde în greutate la acelasi timp datorita numarului scazut de calorii, ridicat de fibre si relativ crescut de proteine (dar cu biovalabilitate mai scazuta). Scăzut în grăsimi și chiar mai scăzut în colesterol, spanacul este bogat în tiamina (B1) niacina (B3) piridoxina (B6) acid folic (B9), vitaminele A, C, E și K precum și proteine, fibre, minerale: zinc, calciu, cupru și mangan. Cu alte cuvinte, este încărcat cu lucruri bune pentru fiecare parte a corpului tău!
2. Fisticul este o sursă bogată de energie; 100 g (557 calorii) conțin 20,6g de proteine. O sursă excelentă de vitamină-E (vitamina fertilitatii); în special bogat în gamma-tocoferol; compune aproximativ 23 g pe 100 g. Vitamina E este un antioxidant puternic solubil în lipide esențial pentru menținerea integrității membranelor celulare și a pielii. Are efect de crestere a testosteronului(la barbati) sau aldosteronului(la femei).
3.Oua. In 2 ouă 100g (131 calorii) obțineți 12,5g de proteine și 5 grame de grăsimi sănătoase. Ouăle ridică HDL, reprezintă lipoproteinele cu densitate mare. HDL este cunoscut sub numele de colesterol “bun” . Persoanele care au niveluri mai ridicate de HDL au de obicei un risc mai scăzut de boli de inimă, accident vascular cerebral și diverse probleme de sănătate. Ouăle au fost controversate de-a lungul anilor, din cauza
faptului că au un nivel ridicat de colesterol, dar este bine de stiut: aportul exogen (din surse externe) contribuie la colesterolul total cu doar 10-25%, restul este produs endogen(este indispensabil vietii si esential in producerea hormonilor steroizi) de catre toate celulele corpului. Daca aportul extern de colesterol creste, productia interna scade si invers. Oul poate fi considerat alimentul perfect, contine toate vitaminele si mineralele necesare vietii (el fiind fecundat poate creea si sustine viata pana la un punct). Oul contine vitaminele A, D, E, B1, B2, B6, B9, B12, carotenoizi, colina si minerale: fosfor, calciu, fier, iod, seleniu.
Fosforul joacă un rol vital în menţinerea sănătăţii oaselor şi a dinţilor. În plus, fosforul contribuie la dezvoltarea şi regenerarea ţesuturilor şi la stabilizarea pH-ului sangvin. La rândul său, fierul este esenţial pentru transportul oxigenului în organism şi pentru formarea globulelor roşii în sânge. Zincul intră în reacţiile imunitare şi accelerează cicatrizarea rănilor. Magneziul intră în acţiunile enzimatice şi întăreşte sistemul imunitar.
Colina este esentiala pentru integritatea si functia membranelor celulare si studiile pe animale sugereaza ca are un rol in dezvoltarea normala a creierului si memoriei
4.Nuci caju. Din 100g (581 Calorii) obtineti 16.84g de proteine, Carbohidrati 30.16g, Grasimi 47.77g Studiile au aratat că consumul de nuci de 2 ori pe săptămână ajută la controlul greutății, nucile caju au nivel de colesterol 0%. Conțin 75% grăsimi mononesaturate, acid oleic care promovează sănătatea inimii.
Nucile caju contin:
Vitaminele B1,B2,B3,B5,B6,B9, C, E, K
Mineralele: Potasiu, Fosfor, Calciu, Magneziu, Fier, Sodiu, Mangan, Zinc, Cupru, Seleniu
5. Lintea este o leguminoasa foarte buna pentru slabit datorita satietatii rapide pe care o produce. Puteti să mancati cat poftiti din preparatele pe baza de linte fara grija de a pune in greutate. Din 100 g (115 cal) obținem 18 g de proteine. Lintea este pline de fibre, ambele tipuri: solubile și insolubile; acest lucru ducand la satietatea rapida.. Aceste fibre ne ajută să imbunatatim tranzitul intestinal și, de asemenea, ne ajuta să scădem glicemia. (observate la pacienții cu diabet zaharat care a consumat 50 g de fibre pe zi)
Lintea contine minerale precum: fosfor, fier, zinc şi magneziu.
Si vitamine: B1, B2, B3, B5, B6 si B9
6.Mazarea.100g (81 de kcalorii) contin 5,4g de proteine, 15.63g carbohidratri si 0.22g lipide. Mazarea are un efect antioxidant si antiinflamator si ajuta reglarea glicemiei prin continutul ridicat de fibre.
Contine urmatoarele mineralele : Calciu, Fier, Magneziu, Fosfor, Potasiu, Sodiu, Zinc.
Contine urmatoarele vitamine: A, B9, C, E, K