Alimentatia, postul alimentar si legatura lor cu motivatia si concentrarea

Alimentatia si postul alimentar sunt doua aspecte importante ale vietii noastre care pot influenta in mod semnificativ motivatia si concentrarea noastra. O alimentatie sanatoasa si un post alimentar adecvat pot imbunatati starea noastra mentala si fizica, in timp ce alegerile alimentare nepotrivite pot avea efectul opus.

Nutritia joaca un rol important in sustinerea starii noastre de sanatate mentala si fizica. Consumul unei diete echilibrate, bogate in nutrienti esentiali, poate imbunatati functiile cognitive si reduce riscul de boli mintale. Unele alimente sunt considerate “alimente pentru creier” deoarece contin substante nutritive care ajuta la protejarea si stimularea functiilor cerebrale.

Printre aceste alimente se numara fructele de padure bogate in antioxidanti, ciocolata neagra bogata in flavonoide, pestele gras bogat in acizi grasi omega-3 si legumele cu frunze verzi bogate in vitamine si minerale. Pe de alta parte, consumul excesiv de zahar si grasimi saturate poate afecta starea noastra mentala si poate creste riscul de boli cronice.

Studiile arata ca exista o conexiune intre flora intestinala si motivatie. Flora intestinala sau microbiomul este un sistem complex de bacterii si alte microorganisme care traiesc in tractul gastrointestinal si joaca un rol important in procesul digestiv si imunitar. Aceste bacterii produc substante numite metaboliti care pot influenta functia cerebrala si sistemul nervos central.

Un studiu recent a descoperit ca persoanele cu o flora intestinala bogata in anumite bacterii au mai multa motivatie si sunt mai predispuse sa indeplineasca sarcini complexe. De asemenea, cercetatorii au identificat anumite tipuri de bacterii care pot reduce nivelul de anxietate si depresie.

Un alt factor important in legatura dintre nutritie, post alimentar si motivatie este nivelul de glucoza din sange. Cand nivelul de glucoza din sange este scazut, acest lucru poate duce la o scadere a concentrarii si a motivatiei. De aceea, este important sa avem o alimentatie echilibrata si sa evitam alimentele bogate in zaharuri rafinate care pot duce la fluctuatii mari ale nivelului de glucoza din sange.

De asemenea, postul alimentar poate avea un efect pozitiv asupra motivatiei si concentrarii. Un studiu a aratat ca un post alimentar scurt poate imbunatati performanta cognitiva si poate creste nivelul de energie si motivatie.

Pe langa alegerile alimentare potrivite, postul alimentar poate fi o alta metoda prin care ne putem imbunatati starea mentala si concentrarea. Postul alimentar se refera la perioadele de timp in care nu consumam alimente solide, ci doar lichide precum apa, ceai sau cafea fara indulcitori sau lapte.

Studiile arata ca postul alimentar poate imbunatati concentrarea si claritatea mentala prin cresterea nivelului de noradrenalina si dopamina din creier. De asemenea, postul alimentar poate stimula autofagia, procesul prin care celulele noastre elimina celulele deteriorate sau infectate pentru a face loc celulelor sanatoase.

Surse:

Translate »