Vitamina B12 – un nutrient vital pentru sanatatea organismului

Vitamina B12, cunoscuta si sub numele de cobalamina, este una dintre cele mai importante vitamine B din organism, avand un rol vital in mentinerea sanatatii si functionarii optime a corpului. Acest nutrient este implicat in procese cheie, cum ar fi formarea globulelor rosii, mentinerea sistemului nervos sanatos si sinteza ADN-ului.

Rolul vitaminei B12 in organism

Vitamina B12 este un nutrient esential pentru mentinerea unui corp sanatos, contribuind la numeroase procese fiziologice. Printre acestea se numara:

 1. Formarea globulelor rosii – vitamina B12 este necesara pentru a sintetiza ADN-ul in celulele rosii din sange, astfel incat acestea sa se poata multiplica si sa fie produse in cantitati suficiente.
 2. Mentinerea sanatatii sistemului nervos – vitamina B12 este implicata in mentinerea mielinei, o invelis protectiv pentru fibrele nervoase. In plus, aceasta vitamina ajuta la sinteza neurotransmitatorilor, care sunt substante chimice ce transmit semnale intre celulele nervoase.
 3. Sinteza ADN-ului – vitamina B12 este necesara pentru sinteza ADN-ului, materialul genetic al organismului. Aceasta vitamina ajuta, de asemenea, la sinteza ARN-ului, care ajuta la transferul informatiei genetice catre celulele noi.

Un studiu publicat în 2016 în revista “Journal of the National Cancer Institute” a analizat datele a peste 500.000 de bărbați și femei și a constatat că persoanele cu niveluri mai mari de vitamina B12 în sânge aveau un risc mai scăzut de cancer pancreatic.

De asemenea, un alt studiu publicat în 2014 în “Journal of Clinical Oncology” a arătat că pacienții cu cancer mamar care aveau niveluri mai mari de vitamina B12 în sânge înainte de a începe chimioterapia prezentau rate mai mari de supraviețuire.

Surse alimentare de vitamina B12

Cele mai bune surse alimentare de vitamina B12 sunt de origine animala, cum ar fi carnea rosie, carnea de pui, pestele si produsele lactate. In plus, anumite alimente fortificate cu vitamina B12, cum ar fi cerealele, pot fi, de asemenea, o sursa buna de acest nutrient.

Deficitul de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 poate duce la anemie megaloblastica, o afectiune caracterizata prin producerea de globule rosii mari si imature, care nu functioneaza corespunzator. Aceasta afectiune poate cauza oboseala, slabiciune musculara si scaderea apetitului.

Deficitul de vitamina B12 poate duce la anemie pernicioasa, o forma de anemie care apare atunci cand organismul nu poate absorbi suficienta vitamina B12. Simptomele deficitului de vitamina B12 includ oboseala, lipsa de energie, dureri musculare si de oase, dificultati de echilibru, depresie, confuzie si probleme de memorie. In cazurile severe, deficitul de vitamina B12 poate duce la leziuni nervoase permanente.

Veganii si riscul de deficit de vitamina B12

Veganii si vegetarienii stricti sunt cel mai mare grup de risc pentru deficitul de vitamina B12, deoarece aceasta vitamina se gaseste in mod natural doar in alimentele de origine animala. Sursele vegetariene de vitamina B12 sunt limitate si includ algele marine si unele alimente fortificate cu vitamina B12, precum cerealele de mic dejun, laptele de soia si produsele vegetale din soia. Totusi, aceste alimente fortificate pot contine doar o cantitate mica de vitamina B12, care poate fi insuficienta pentru a acoperi necesarul zilnic.

Pentru a evita deficitul de vitamina B12, veganii si vegetarianii stricti trebuie sa ia in considerare suplimentarea cu vitamina B12. Suplimentele de vitamina B12 sunt disponibile sub forma de tablete, capsule sau solutii lichide si pot fi gasite la majoritatea magazinelor cu produse naturiste sau farmacii.

Iata cateva surse vegetale de vitamina B12:

 1. Algele marine – In special nori si wakame, algele marine pot fi o sursa buna de vitamina B12.
 2. Laptele vegetal fortificat cu vitamina B12 – Unele lapte vegetale, cum ar fi cel de soia sau cel de migdale, sunt fortificate cu vitamina B12.
 3. Drojdia nutritiva – Drojdia nutritiva, un supliment alimentar bogat in proteine si vitamine, poate fi o sursa buna de vitamina B12 pentru persoanele care urmeaza o dieta vegana.
 4. Cereale fortificate cu vitamina B12 – Unele cereale pentru micul dejun sunt fortificate cu vitamina B12.
 5. Produse vegetale de substitutie a carnii – Unele produse vegetale de substitutie a carnii, cum ar fi burgerii vegani, pot fi fortificate cu vitamina B12.

In concluzie, vitamina B12 este esentiala pentru functionarea normala a organismului si poate fi dificil de obtinut prin dieta pentru cei care adopta o dieta vegana sau vegetariana stricta. Pentru a evita deficitul de vitamina B12, este recomandata suplimentarea cu vitamina B12 sub forma de tablete, capsule sau solutii lichide.

Surse despre vitamina B12:

 1. National Institutes of Health: Office of Dietary Supplements – Vitamin B12: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminB12-HealthProfessional/
 2. Harvard T.H. Chan School of Public Health – Vitamin B12: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-b12/
 3. Vegan Society – Vitamin B12: https://www.vegansociety.com/resources/nutrition-and-health/nutrients/vitamin-b12
 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5068648/
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4206888/
 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3897597/
Translate »