Balanta de pH!
O mare parte a simptomelor diferitelor afectiuni sunt inrautatite de ingerarea unor mancaruri, bauturi cu pH scazut. pH-ul sangelui este strict mentinut, in mod normal, intre 7.35 si 7.45 ,fiind usor alcalin. Organismul reuseste sa mentina acest pH stabil cand ingeram anumite substante acide luand din calciul disponibil in oase. Avand o dieta acida timp indelungat va afecta densitatea osoasa, ajungand in timp la rarefierea sistemului osos.
Pentru a creste in masa musculara este necesar un aport optim de proteina in functie de efortul zilnic prestat, dar un aport prea mare de proteina pe o perioada indelungata va “trage” calciul din oase pentru a mentine echilibrul pH-ului sangelui. Un pH scazut va afecta functia enzimelor transformandu-le functia benefica in una distructiva si scade randamentul functiei de transport a oxigenului catre celule.
Pentru a echilibra acest aspect ,de la inceput, este indicata consumarea legumelor alaturi de cantitatea de proteina ingerata. Un supliment natural cu functie reglatoare a pH-ului este argila.
Cand variaza pH-ul?
PH-ul variaza constant la sportivi in timpul efortului intens datorita acumularii de acid lactic in muschi. Acesta poate cobora, pentru timp scurt, pana la 6.8. Dar, pH-ul in aceste conditii revine la normal dupa ce acidul lactic este descompus in acid piruvic intr-o celula oxigenata apoi acesta poate fi transformat intr-o cantitate mare de energie si poate relua ciclul fiind transformat inapoi in glucoza in ficat.
Persoanele care mentin acest pH scazut perioade indelungate vor avea probleme de sanatate. In functie de dezechilibru poate creea efecte minore sau efecte majore pe o perioada indelungata de timp.
Este dovedit stiintific : celulele canceroase nu pot trai intr-un mediu bogat in oxigen si alcalin. Multe probleme de sanatate pot aparea datorita acestui dezechilibru.
PH-ul sangelui la persoane ce sufera de cancer poate cobora la 6.5 sau chiar pana la 5.7 in forme foarte avansate. Acest lucru se intampla deoarece celulele intra in glicoliza anaeroba si mitocondriile nu mai pot produce ATP(energie) prin oxidare in prezenta oxigenulul. Pentru a produce energie si pentru a supravietui aceste celule recurg la fermentatia glucozei. Productia de ATP in glicoliza(fermentatie) o molecula de glucoza produce doar 2 ATP, in schimb o molecula de glucoza in metabolismul aerob produce 38 ATP.
Teoriile sustin ca: Celulele canceroase se hranesc in mare parte cu zahar, dar si cu glutamina(teoria Warburg). Inca nu s-a ajuns la un consens clar in privinta aceasta. Dar, luand totul in considerare, avand o dieta cu predominanta legumelor verzi, bogate in clorofila si magneziu, si evitarea bauturilor acide, si a zaharului procesat, cu un aport echilibrat de proteina si lipide in timpul acumularii de masa musculara este o varianta mai sanatoasa. Miscarea aeroba (jogging usor) are numeroase beneficii printre care o mai buna oxigenare a organismului si eliminarea diferitelor toxine acumulate in corp.
Este bine de stiut ca stresul poate cobora pH-ul si pot aparea boli pe fond de stres.
Un pH scazut timp indelungat poate afecta si sanatatea dintilor: