Beneficiile BDNF pentru sănătatea creierului și modalități de a-l crește natural

Brain Derived Neutropic Factor (BDNF) este o proteină esențială pentru sănătatea creierului, deoarece joacă un rol important în creșterea și supraviețuirea neuronilor. Studiile au demonstrat că nivelul scăzut de BDNF poate contribui la diverse tulburări cognitive, cum ar fi pierderea memoriei, anxietatea și depresia.

Beneficiile BDNF sunt multiple, iar creșterea naturală a nivelului acestei proteine poate ajuta la îmbunătățirea sănătății creierului și la prevenirea unor boli cognitive, cum ar fi Alzheimer și Parkinson.

Iată câteva modalități naturale de a crește nivelul de BDNF în creier:

  1. Exercițiile fizice: Exercițiile fizice regulate pot ajuta la creșterea nivelului de BDNF în creier. Studiile arată că activitățile aerobice cum ar fi alergarea, ciclismul și înotul sunt eficiente pentru a crește nivelul BDNF.
  2. Alimentația sănătoasă: Consumul de alimente bogate în acizi grași omega-3, precum peștele gras, nucile și semințele, poate ajuta la creșterea nivelului de BDNF.
  3. Somnul adecvat: Un somn adecvat poate ajuta la creșterea nivelului de BDNF. Studiile arată că persoanele care dorm suficient și au un somn odihnitor au niveluri mai mari de BDNF.
  4. Experiențele de învățare: Activitățile care necesită învățare și concentrare pot crește nivelul de BDNF. Studiile au arătat că jocurile de strategie, învățarea unei limbi străine și chiar și cititul unui roman interesant pot stimula producția de BDNF.
  5. Reducerea stresului: Stresul cronic poate scădea nivelul de BDNF în creier. Modalitățile de reducere a stresului, cum ar fi yoga, meditația și exercițiile de respirație, pot ajuta la creșterea nivelului de BDNF.

Cercetările arată că repausul alimentar, adică abstinența de la consumul de alimente pentru un anumit interval de timp, poate crește nivelul de BDNF în creier. Acest lucru poate avea efecte benefice asupra memoriei, învățării și stării de spirit.

Un studiu efectuat pe șobolani a arătat că abstinența de la consumul de alimente timp de 24 de ore a dus la o creștere semnificativă a nivelului de BDNF în hipocamp, o zonă importantă a creierului pentru procesele cognitive. Această creștere a fost asociată cu îmbunătățiri semnificative ale memoriei și învățării în șobolani.

Un alt studiu efectuat pe oameni a arătat că un regim alimentar care implică repaus alimentar intermitent timp de 16 ore pe zi timp de 4 luni a dus la o creștere semnificativă a nivelului de BDNF și îmbunătățiri semnificative ale memoriei și atenției.

Variabilele implicate în experimente de acest gen includ timpul de repaus alimentar, durata repausului alimentar, frecvența repausului alimentar și nivelul de BDNF măsurat înainte și după repausul alimentar. De asemenea, este important să se ia în considerare variabilele individuale, cum ar fi vârsta, sexul și starea de sănătate a subiecților implicați în studiu.

În concluzie, creșterea nivelului de BDNF prin repaus alimentar poate fi o metodă eficientă și sigură de îmbunătățire a sănătății cognitive și psihologice. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare factori individuali și să se consulte un specialist înainte de a încerca orice regim alimentar nou sau de a face schimbări semnificative în regimul alimentar existent.

În concluzie, creșterea nivelului de BDNF poate aduce numeroase beneficii sănătății creierului și poate fi obținută

Surse:

  1. “The Relationship between BDNF and Neurodegenerative Diseases” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6959765/
  2. “Exercise-induced BDNF mechanisms: A theoretical review” – https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0278299712001977
  3. “How to Increase BDNF Levels with 12 Different Methods” – https://www.optimallivingdynamics.com/blog/how-to-increase-bdnf-levels-with-12-different-methods
  4. “The Power of Intermittent Fasting for Increasing BDNF” – https://medium.com/@drbradysalcido/the-power-of-intermittent-fasting-for-increasing-bdnf-9b9fd45d50e2
  5. “Brain-Derived Neurotrophic Factor: What Is It and What Can It Do for You?” – https://www.healthline.com/health/bdnf
Translate »