Colesterolul – produs din carbohidrați și acizi grași
Chiar dacă ai putea crede că colesterolul provine doar din alimente bogate în grăsimi, cum ar fi carnea, ouăle sau untul, acesta este, de fapt, produs în mod natural de către organism din carbohidrați și acizi grași.
Carbohidrații sunt digerați în intestinul subțire și absorbți sub formă de glucoză în sânge, care este transportată la celule pentru a fi folosită ca sursă de energie. Atunci când nivelul de glucoză în sânge este ridicat, pancreasul secretă insulină, care ajută la absorbția glucozei de către celule.
În cazul în care nivelul de glucoză în sânge depășește necesitățile de energie ale organismului, excesul de glucoză este stocat sub formă de glicogen în ficat și mușchi. Glicogenul este utilizat ulterior pentru a furniza energie în momente de nevoie, cum ar fi activitățile fizice intense.
În cazul în care nivelul de glucoză din sânge rămâne ridicat, chiar și după ce glicogenul este stocat, excesul de glucoză este transformat în acizi grași și esterii acestora prin intermediul unui proces numit lipogeneză. Acești acizi grași și esteri sunt apoi stocați în celulele adipoase (celulele grase) din corpul nostru, sub formă de grăsime corporală.
În mod normal, acest proces este reglat de insulină. Cu toate acestea, în cazul unor condiții medicale, cum ar fi diabetul zaharat, nivelul crescut de glucoză din sânge poate duce la o producție excesivă de acizi grași și, prin urmare, la acumularea de grăsime în organism.
După ce este consumat, colesterolul este absorbit în intestinul subțire și transportat în ficat prin intermediul sistemului circulator. Aici, este procesat și distribuit în tot corpul prin intermediul proteinelor numite lipoproteine. Aceste lipoproteine sunt de două tipuri principale: LDL (lipoproteina cu densitate scăzută) și HDL (lipoproteina cu densitate ridicată).
LDL-ul, cunoscut și sub numele de “colesterol rău”, poate adera la pereții arterelor și duce la acumularea de plăci de colesterol. Pe de altă parte, HDL-ul, cunoscut și sub numele de “colesterol bun”, ajută la eliminarea colesterolului din organism și previne acumularea acestuia în artere.
Efectul dietei bazate pe grăsimi:
Dieta ketogenică este o dietă bogată în grăsimi și proteină și scăzută în carbohidrați, care urmărește să inducă un proces metabolic numit cetoza. În timpul cetozei, corpul folosește grăsimile în loc de carbohidrați ca sursă principală de energie. Deoarece dieta ketogenică este bogată în grăsimi, este adesea asociată cu un nivel crescut de colesterol.
Însă, unele cercetări sugerează că dieta ketogenică poate avea efecte pozitive asupra nivelului de colesterol. Un studiu din 2006 a arătat că participanții care au urmat o dietă ketogenică timp de 24 de săptămâni au avut o reducere semnificativă a nivelului total de colesterol, precum și a nivelului de colesterol LDL (rău).
Deși aceste studii sugerează că dieta ketogenică poate avea efecte pozitive asupra nivelului de colesterol, este important să discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe această dietă, în special dacă aveți probleme de sănătate, cum ar fi nivelul ridicat de colesterol sau diabet.
Procesul de sinteză a colesterolului începe cu acizii grași produși prin digestia carbohidraților și a altor macronutrienți. Acești acizi grași sunt apoi convertiți în compuși precursoare care vor fi utilizați în producerea de colesterol. Mai exact, acetil-CoA este transformat într-un compus numit HMG-CoA, care apoi este transformat într-un alt compus numit mevalonat. Mevalonatul este apoi transformat în colesterol.
În timp ce sinteza colesterolului este importantă pentru organismul nostru, prea mult colesterol poate duce la probleme de sănătate, cum ar fi bolile de inimă. De aceea, este important să menținem un echilibru sănătos între nivelul de colesterol din alimentație și cel produs natural de organism.
Surse:
- National Heart, Lung, and Blood Institute. (2021). How Is High Blood Cholesterol Treated? https://www.nhlbi.nih.gov/health-topics/high-blood-cholesterol
- Harvard Health Publishing. (2020). How it’s made: cholesterol production in your body. https://www.health.harvard.edu/heart-health/how-its-made-cholesterol-production-in-your-body