Este larg răspândită ideea că un individ activ fizic este automat și într-o formă fizică bună și slăbește făcând mișcare.

Dar, cât de adevărată este această idee?

Efortul fizic, în funcție de natura sa, accelerează metabolismul în mai multe moduri:

-realizând eforturi de anduranță se măresc numărul de mitocondrii consumatoare și producătoare de energie.

-realizând efort cu greutăți pentru hipertrofie musculară se accelerează metabolismul bazal prin acumularea de masă musculară.

-Există un efect de scurtă durată (câteva ore post-efort) în care metabolismul este ușor accelerat.

Mișcarea și sportul au multiple beneficii ce țin de sănătatea tuturor sistemelor organimului în funcție de natura efortului și estetica corpului ( tonifiere și hipertrofie musculară), dar pentru a influența procesul de slăbit trebuie să îndeplinească anumite condiții.

De ce nu slăbești doar prin efort fizic?

Pentru a ajunge în etapa de descompunere a țesutului adipos, pentru a fi eficient trebuie să se realizeze întâi epuizarea resurselor de glicogen muscular și hepatic. Acest lucru implică un efort moderat spre intens de 90-120 de minute, iar acesta se reface în 24 de ore prin ingerarea de carbohidrați.

Prin ingerarea de carbohidrați după antrenament se refac rezervele de glicogen. Dacă carbohidrații sunt în surplus, după refacerea glicogenului restul de energie se va depozita sub formă de țesut adipos.

Pentru a putea descompune țesutul adipos, efortul fizic trebuie să fie în concordanță cu alimentația pentru ca rezervele de glicogen să rămână incomplet refăcute. Acesta este unul dintre motive, de ce randamentul muscular poate scădea în aceste perioade.

Efortul fizic folosește glucoza circulantă ce duce la o secreție internă de glucagon și cortizol ce au ca efect creșterea glicemiei și catabolismul (descompunerea) țesutului adipos.

Efortul fizic fără o alimentație corespunzătoare poate aduce îmbunătățiri pe partea de hipertrofie musculara, tonifiere, ameliorarea mobilității articulare, îndemânării, rezistenței, a tuturor sistemelor organismului și o echilibrarea a sistemului nervos central, dar rezultatele privind eliminarea țesutului adipos vor întârzia să apară.

Translate »