Chiar dacă luptătorii de sumo profesioniști cântăresc în medie 140-180kg și consumă zilnic în jur de ~7000 calorii aceștia sunt considerați clinic sănătoși și nu suferă de simptomele obezității.
Prin analize computer tomograf, surprinzător, s-a observat că luptătorii de sumo au puțină spre deloc grăsime viscerală spre deosebire de oamenii care suferă de obezitate. S-a observat la aceștia că nivelul colesterolului din sânge este scăzut și nivelul trigliceridelor este normal.
Luptătorii de sumo prin antrenamentele ce implică efort fizic intens își cresc secreția hormonală de adiponectină (secretată de celulele adipoase).
La o bază de antrenament tradițională a luptătorilor de sumo antrenamentele încep la 5 dimineața și pot dura 4-5 ore.
Adiponectina este un hormon ce crește sensibilitatea la insulină pentru a facilita intrarea glucozei circulante din sânge în țesuturile adipoase subcutanate.

Ce se întamplă cu luptătorii de sumo după încetarea activității sportive?
După încetarea activității sportive aceștia sunt predispuși spre diabet de tip 2 și boli cardiovasculare dacă nu reduc drastic numărul de calorii ingerate. Aceștia trăiesc în medie cu 10 ani mai puțin decât media speranței de viață a japonezilor.

Ce putem face pentru a crește nivelul de adiponectină pentru a scădea nivelul grăsimii viscerale și a riscurilor asociate acesteia?
- O soluție ar fi postul negru, dar nu este atrăgătoare pentru majoritatea dintre noi.
- O restricție alimentară ce include introducerea alimentelor cu indice glicemic scăzut în locul celor cu indice glicemic ridicat și restricție calorică.
- Efortul fizic