Stand sa numaram caloriile pe care le mancam lucram pe ideea ca organismul uman este asemenea unei masini: cat combustibil bagi-> atata consuma sau il depoziteaza in rezervor. Asta este un adevar pe jumatate care inca se foloseste ca fiind adevarul complet.
Daca ar fi asa simplu, cu numaratul caloriilor, toti am fi slabi si n-am da niciunul in diabet. Corpul NU este o masina! Corpul are anumite glande ce secreta hormoni si regleaza cum se depoziteaza, sau nu, combustibilul in plus(printre multe altele).
Mancand acelasi numar de calorii un individ poate sa depoziteze excesul sub forma de grasime viscerala (de tipul de inconjoara organele si creste sansele aparitiei diabetului) si corpul altui individ sa foloseasca energia in plus pentru a forma masa musculara. Conteaza din ce alimente ne luam caloriile.
Sa luam, de exemplu, momentul pubertatii in care toti fara sa isi schimbe alimentatia incep sa slabeasca, sa creasca in inaltime si sa formeze masa musculara (diferit in functie de gen, desigur). In acest moment unde este numaratul caloriilor? Poti sa zici ca mananca tinerii in timpul pubertatii la fel sau mai putin, eu as zice chiar din contra deoarece stresul cresterii si activitatea scolara supun corpul unui stres ce necesita si mai multa energie si apetitul va fi mai mare. In timpul pubertatii secretia de hormoni, mai ales sexuali (testosteronul), hormoni de crestere, ce se poate observa si din comportament este la un nivel maxim.
Tot aud si vad peste tot oameni care isi numara caloriile si se pun la “dieta”, dieta restrictiva caloric desigur. Asta inseamna sa te infometezi, nu o sa mai ai acelasi randament si o sa te chinui si psihic. Slabesti si pe acest tip de dieta, normal, altfel nu mai incerca nimeni. Dar, slabesti atat tesut adipos cat si tesut muscular. De ce ar tine corpul un mare consumator de energie: tesutul muscular si ar slabi doar din tesutul adipos care este un foarte mic consumator de energie. Nu ar fi logic in eficienta selectiei.
O persoana de 75kg, in linii mari, are un metabolism bazal de vreo 2000 de calorii. Acesta este echivalentul a 5 ore de miscare. Ti-ai putea permite sa iti incetinesti metabolismul bazal, mancand restrictiv caloric si sa te mentii la acelasi procent adipos dupa incetarea dietei? -> Nu este eficient si nici sanatos.
Eu, personal, aleg sa mananc calitativ, de cele mai multe ori (9/10 cazuri). Nu ma intereseaza caloriile, nu plec niciodata infometat de la masa (dar eu NU mananc nici un fel de carne, si digestia e mult mai rapida). Ajung sa am 7-8% procent de grasime cand doresc sa ma tin strict de mancare sanatoasa fara sa fac pic de cardio si fara suplimentatie. Dar, sunt foarte atent la calitatea alimentelor si ce efect au asupra hormonilor mei.
Pe partea de nutritie: In linii mari : alege mancare cat mai putin procesata, cu o proportie cat mai mare mare de legume verzi (pe langa aportul mare de vitamine si minerale induc satietatie repede datorita volumului mare), redu carbohidratii simpli (zahar, faina) si un aport adecvat de grasimi (“da, da inima…. “->fara colesterol nu exista hormoni sexuali-> erectie slaba, vitalitate redusa, incredere in sine redusa) si proteina in functie de activitatile fizice zilnice. Mananca la ore fixe si evita sa mananci seara (“da, dar caloriile nu conteaza cand le mananci” ), hormonal esti diferit dimineata fata de momentul serii.
Pe partea de activitate fizica: exercitiile cu greutati sunt cele mai eficiente pentru hipertrofie si cresterea metabolismului bazal-> adica sa stai si sa arzi energie, ce e mai frumos de atat?
Pe partea de psihic: Este foarte important somnul! Nu poti sa dormi din varii motive? Personal folosesc melatonina cand vreau sa ma refac mai bine si sa adorm repede. Lipsa somnului te poate da afecta grav din punct de vedere hormonal. Si este important sa incepi sa diferentiezi foamea adevarata de o pofta sau o dorinta.
“Unii oameni mananca ca sa traiasca,
Alti oameni traiesc ca sa manance”