Ce este Scapular Winging?

Termenul englezesc de “Scapular Winging” reprezinta  un dezechilibru la nivelul scapulei in care aceasta se departeaza de coaste in timp poate afecta articulația umărului în acțiuni care implică flexia umarului și abductia (departarea de corp in lateral) a brațului și în timp provoacă dureri de umăr. Aceasta afectiune a scapulei da aspectul unei “aripi de înger” pe partea din spate a celor afectați și desemnează o condiție în care se ridică marginea mediană și inferioară a scapulei.

Aceasta afectiune scapulara pot fi cauzata de deteriorarea unui nerv:

  • toracic lung, care afectează dintatul anterior
  • scapular dorsal, care afectează mușchii romboidali
  • accesoriu spinal, care afectează trapezul.

Sau, o cauză mai simplă și mai ușor de rezolvat ar fi pur și simplu un dezechilibru muscular. În care romboizii, trapezul inferior și mijlociu și dintatul anterioar sunt alungiti, slăbiti si inactivi. Acest lucru este cauzat de faptul că acestia nu au fost utilizati de sistemul nostru nervos pentru o lungă perioadă de timp și nu sunt recrutați la fel de mult in timpul miscarilor.Trebuie să reinvatam sistemul nervos central sa recruteze acesti mușchi.

Mușchii de pe partea opusă, precum ridicatorul scapulei și trapezul superior sunt recrutati prea mult de sistemul nervos central, scurtați și mai puternici. Pectoralul mic si partea anterioară a mușchiului deltoid sunt scurtati și mai puternici decât cea a mușchilor de pe fata posterioara a trunchiului. Aceasta poate fi o problemă în timp și poate provoca dureri de umăr.

Soluţie:

În primul rând, trebuie să întindem mușchii scurtați pentru ca un muschi pe care s-a realizat stretching nu mai este la fel de puternic si nu mai este atat de repede recrutat de sistemul nervos central si astfel prevenim durerea de umăr.

Trebuie sa realizam stretching pe acesti muschi:

1.Pectoralul mic

2. Ridicatorul scapulei si Trapezul superior

3.Bicepsul brahial:

Prin întindere diminuam tensiunea în acesti mușchi și le scădem puterea de contractie și, de asemenea, secvența în care acestia sunt recrutati atunci când este primit un impuls nervos de la sistemul nervos central.

Trebuie să ne reîvatam sistemul nostru nervos sa foloseasca mușchii opuși și putem face acest lucru prin utilizarea acestui exercițiu. Trebuie să încercați în mod conștient să retrageți scapulele in jos și sa le apropiati.

Pentru a vă activa dintatul anterior, faceți aceasta flotare la perete progresând treptat până la un push-up normal. Ganditiva mereu sa vă departati scapule cât de mult puteți impingand bratele inainte spre perete fara sa indoiti trunchiul.

Mișcarea trebuie să se termine aproape rotunjind spatele (nu rotunjiti spatele prin flexarea coloanei vertebrale).

Și mai târziu, dupa ce am realizat stretching si activarea acestor muschii pe sistem nervos, putem folosi exerciții de intarire a dintatului anterior și a romboizilor:

Exercitiu pentru dintatul anterior:

Exercitiu pentru trapezul mijlociu, trapezul inferior și rombozi:

(folosiți gantere pentru o mai bună activare a romboizilor, încercând conștient să ii contractati)

Translate »