Durerea de spate este comună atât persoanelor active, cât și celor sedentare.

Durerile de spate sunt foarte adesea un obstacol major atat in viata de zi cu zi cat si in antrenament. Durerile de spate ne pot face viața noastră de zi cu zi destul de dificila si ne pot intarzia aparitia somnului. Voi incerca sa va arăt cum să tratăți această problemă chiar de la radacina incat sa nu mai apara. Dacă aveți dureri la nivelul romboizilor problema ar putea fi un dezechilibru muscular între muschii romboizi și muschiul dintat anterior.

Sa ne uitam la anatomia și funcția fiecăruia dintre cei doi mușchi:

Romboidul Mare:

ORIGINEA: Spinele T2-T5 și ligamentele supraspinoase

Inserție: Limita medie inferioară a scapulei.

Acțiune: retrage scapula. (mișcă scapula mai aproape de coloană vertebrală)

Dintatul anterior (cunoscut sub numele de mușchiul boxerilor)

Dacă doriți să aveti o lovitura puternica trebuie sa antrenati acest muschi. Romboizii trebuie antrenati in scopul de a retrage rapid mana inapoi.

Dintatul anterior:

Origine: Primele 1-8 coaste . Partea inferioară patru interdigitată cu oblique

Inserție :  fata anterioara, partea mediană a scapulei.

Acțiune: Rotire laterală și protractia scapulei. Puteti sa vedeți că acești mușchi sunt antagoniști în acțiune (au acțiuni opuse) și un dezechilibru muscular va avea ca rezultat crearea unei contracții posturale mai puternice decât cea normală pentru a rămâne în poziţie neutra.

Prin scurtarea dintatului anterior si alungirea romboizilor vor aparea dureri de spate si adducerea umerilor catre linia mediana a corpului si accentuarea cifozei toracale.

O postura incorectă tinuta indelungat poate fi cauza acestui dezechilibru, nu neaparat doar antrenamentul incorect!

Soluție: O solutie rapida de 5 minute pe zi este de a întinde dintatul anterior cel puțin 3 minute (deoarece prin întindere pentru o lungă perioadă de timp mușchiul se alungeste și își pierde forța de contractie si nici recrutarea sa de catre sistemul nervos nu va mai fi atat de intensa) și apoi se poate lucra pentru a întări romboizii pentru a ameliora durerea toracala din zona mijlocie.

Facand stretching este o solutie rapidă!

Dar, la un moment dat, veți dori să abordați această problemă și să întăriți romboizii, pentru ca a avea un efect corectiv permanent.

Iată un exercițiu bun pentru romboizi: ramat cu gantere. Puteți face acest lucru cu o singura gantera sau 2 gantere în același timp; încercați întotdeauna să realizați o contracție maximă la sfârșitul mișcării, astfel încât să activati romboizii mai mult.

P.S.: durerea din acel punct poate fi cauzat si de un dezechlibru al meridianului vezicii biliare! Durere ce se intensifica mai ales dupa mese bogate in lipide.

Translate »