De ce nu ar trebui sa consideri stretching-ul sau masajul ca remediu pentru dureri de spate inainte sa citesti acest articol?

Cu totii intampinam dureri de spate pe parcursul vietii.

Dar, posibil, cauza acestei dureri nu este de fapt spatele, este doar efectul unui alt dezechilibru!

DE CE?

DE CE ma chinuie spatele? poate fi un dezechilibru muscular. Fie ca esti sportiv sau sedentar nu esti scutit de acest dezechilibru muscular. Statul la birou perioade indelungate scurteaza musculatura ce ridica coapsa si, in timp, creeaza un dezechilibru in zona bazinului. Acel dezechilibru se numeste anteversie de bazin, si desemneaza o rotire a bazinului inainte si arcuirea coloanei lombare. Pentru a intelege mai bine de ce apare, sa vedem flexorii coapsei si apoi solutia pentru a remedia acest dezechilibru:

1. Din imaginea aceasta este de observat muschiul psoas major ce leaga coloana lombara de femur, acesta prin scurtarea datorata mentinerii unei pozitii in sezand timp indelungat va arcui coloana si va accentua curbura lombara.

2. Muschiul tensor al fasciei late, scurtat, va provoca o rotire de bazin anterioara, posibil si sensibilitate laterala a genuchiului. Organismul uman fiind inteligent creat va incerca sa echilibreze orice dezechilibru aparut si va creste tonusul in grupele de muschi ce se opun miscarii primelor 2 muschi : musculatura abdominala, patratul lombar, erectorii spinali si muschii fesieri. Cu cat primii 2 vor fi mai scurtati cu atat ceilalti vor trage in directia opusa pentru a restabili echilibrul la nivelul bazinului si a mentine o pozitie neutra. Va aparea un tonus marit, inconfortabil si dureros in cazul acestui dezechilibru.  

Solutia :

Pentru a creea un echilibru este indicata intai aducerea la lungime normala muschilor psoas major si tensor fasciae latae prin stretching si APOI intarirea celorlalte grupe de muschi, in special a fesierilor si muschilor de sub fese, ischiogambierii.

Realizeaza acest exercitiu de MACAR 3 ori pe zi si va face minuni pentru durerea ta de spate, pentru a mea a facut!

1. -nu intinde pana doare, doar pana la limita cand apare durerea;  muschiul are un reflex de aparare si mai rau se scurteaza daca il intinzi prea brusc 

2.- ia-o usor si progresiv, nu trece peste capacitatea de moment al zilei

3.-pe expiratie vizualizeaza cum se relaxeaza muschiul si se intinde mai mult

4.- mentine pozitia 2-3 minute pe fiecare picior (sub acest timp nu apar rezultate de durata prin schimbarea anatomica)

Prin intinderea muschilor paravertebrali, a spatelui sau a masarea acestora doar accentuezi dezechilibrul, musculatura intinsa timp indelungat isi pierde din tonus si forta musculara pe moment.

Translate »