“suntem obisnuiti sa tratam doar simptomele”
Durerile de spate sunt tot mai comune
Dar, de ce apar? Durerile datorate pectoralilor pot aparea atat la persoane sedentare cat si la persoane active fizic si pot creea un adevarat disconfort in viata de zi cu zi, atat incat nu ne mai putem bcura de viata. Un pacient de al meu a suferea de dureri de spate de ani de zile, fara sa le dea prea mult gand. O mare pasiune de a sa era impinsul culcat la sala. Acest lucru n-ar fi fost o problema, dar dezvoltarea musculaturii DOAR pe o parte a corpului poate si creaza dezechilibre in timp.
De ce este o problema?
Ca sa intelegem acest lucru trebuie sa ne uitam la relatia dintre muschi.
In timp ce unii muschi lucreaza, respectiv in principal pectoralul, alti muschi se opun miscarii. Aceasta relatie se numeste agonism-antagonism.
In timpul exercitiul de impins culcat folosim in principal,: pectoralul mare, pectoralul mic, tricepsul brahial si deltoidul anterior. Pectoralul are rol in deplasarea bratului catre linia de mijloc a corpului (adductie), roteste bratele si ajuta in inspiratie. Acestia sunt muschii ce realizeaza miscarea!
Musculatura antagonista acestei miscari sunt: marele dorsal, deltoidul psoterior, trapezul mijlociu, si romboizii. Lucrarea musculaturii pieptului concomitent cu lucrarea trapezului superior fara lucrarea si a musculaturii cu rol opus in miscare poate crea dezechilibre. Musculatura exersata va avea un tonus si o putere mai mare in postura, iar musculatura nelucrata (respectiv cea de pe spate) se va tensiona si vor aparea dureri din incercarea corpului sa mentina o pozitie corecta.
Ati sesizat problema?
Musculatura, de obicei, nu este tensionata fara un motiv. Corpul nu creaza tensiune musculara fara inutil, este inteligent si incearca sa restabileasca echilibrul.
Solutia?
Stretchingul pe musculatura pectorala, ei fiind scurtati fie de la pozitie vicioasa (stat la birou), fie de la antrenament si cu un tonus prea mare pentru cat poate suporta musculatura spatelui.
Stretch:


In timpul acestor exercitii de stretching este importanta tinerea umarului fixat si stretchingul sa se realizeze pe pectoral. In timpul exercitiului cu mingea puneti presiune pe muschiul pectoral mare si mic pentru a-i detensiona si puneti presiune pe punctul unde simtiti cel mai mare disconfort. Tineti pe acel punt 30 de secunde, apoi relaxati, si repetati pana simtiti ca s-a relaxat muschiul.
Exercitii pentru partea superioara a spatelui:Toate exercitiile ce apropie scapulele de coloana vertebrala merg.

Mai exista posibilitatea ca:
Trapezul superior sa fie prea activ si trapezul inferior prea slab sau sa fie in dezechilibru cu pectoralul mic. In acest caz, realizati stretching pe trapezul superior:

Exercitiu pentru trapezul inferior: -ridicati trunchiul 2-5cm de pe sol, tragand de umeri inapoi -uitati-va in jos, nu incordati ceafa pe extensie
-NU ridicati mai mult de 5 centimetri in aceasta pozitie sau veti lucra musculatura lombara!
