Grăsimile și proteinele sunt două tipuri importante de nutrienți necesare pentru o dietă sănătoasă. Grăsimile sunt necesare pentru o serie de funcții corporale, cum ar fi absorbția vitaminelor și mineralelor și menținerea temperaturii corpului. Proteinele sunt esențiale pentru creșterea și repararea țesuturilor.

Există mai multe tipuri de grăsimi, inclusiv grăsimi saturate, grăsimi nesaturate și grăsimi trans. Grăsimile saturate se găsesc în alimente precum carnea de vită, carnea de porc și produsele lactate, în timp ce grăsimile nesaturate se găsesc în alimente precum uleiul de măsline, avocado și nuci. Grăsimile trans se găsesc în alimente precum alimente fast food și produse de patiserie.

Proteinele se găsesc în alimente precum carnea, peștele, ouăle, lactatele și soia. Ele sunt esențiale pentru dezvoltarea și repararea țesuturilor, precum și pentru producerea hormonilor și enzimelor.

Este important să se consume o varietate de alimente bogate în grăsimi și proteine pentru a obține o dietă echilibrată. În plus, este important să se evite consumul excesiv de grăsimi saturate și trans, deoarece acestea pot crește riscul bolilor de inimă.

Grăsimile și proteinele au un efect mai mic asupra nivelului de glucoză din sânge (glicemia) decât carbohidrații. Consumul de grăsimi și proteine poate ajuta la menținerea unui nivel stabil al glicemiei, în special în cazul persoanelor cu diabet de tip 2.

Grăsimile sunt esențiale pentru organism, acestea ajută la menținerea temperaturii corpului, la izolarea țesuturilor și la protejarea organelor interne. De asemenea, grăsimile sunt sursa de energie pentru organism, au rol important în absorbția vitaminelor și mineralele și participa la producerea hormonilor.

Surse:

“Dietary Fats: Total Fat and Fatty Acids” https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/

“Protein” https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource

Translate »