Hormonii Insulină și Glucagon: Importanța Lor în Reglarea Glicemiei

Hormonii insulină și glucagon sunt doi hormoni importanti în reglarea glicemiei din sânge. Insulina, produsă de celulele din pancreas numite celule beta, ajută la absorbția glucozei din sânge și încurajează celulele să o stocheze sub forma de glicogen sau grăsime. Pe de altă parte, glucagonul, produs de celulele alpha din pancreas, ajută la eliberarea glucozei din rezervele de glicogen în sânge atunci când nivelul acestuia scade.

Acest balans între insulină și glucagon poate fi influențat de numeroși factori, inclusiv stilul de viață, dieta, nivelul de activitate fizică și boala. De exemplu, consumul excesiv de carbohidrați poate cauza o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, ceea ce poate duce la o secreție crescută de insulină pentru a ajuta la absorbția acestuia. Dacă această situație se repetă frecvent, celulele pot deveni rezistente la insulină și nu mai pot procesa eficient glucoza, ceea ce poate duce la diabet de tip 2.

Pe de altă parte, un stil de viață activ și o dietă sănătoasă, bogată în proteine și grăsimi sănătoase, poate ajuta la menținerea unui echilibru sănătos între insulină și glucagon și la prevenirea rezistenței la insulină. De asemenea, acest tip de dietă poate ajuta la scăderea nivelului de grăsime corporală, care poate fi o sursă importantă de inflamație și poate contribui la dezvoltarea rezistenței la insulină.

Insulina este un hormon anabolic, care joacă un rol important în reglarea glicemiei. Acesta ajută la transportul zahărului din sânge în celule, unde poate fi utilizat ca sursă de energie. Insulina se secretă atunci când nivelul de glucoză din sânge crește, cum se întâmplă după mese sau atunci când se mănâncă alimente cu un indice glicemic ridicat.

Pe de altă parte, glucagonul este un hormon catabolic, care ajută la menținerea unui nivel adecvat de glucoză în sânge prin stimularea producerea de glucoză din depozitele de glycogen din ficat. Acesta se secretă atunci când nivelul de glucoză din sânge scade, cum se întâmplă între mese sau în timpul efortului fizic intens.

În concluzie, hormonii insulină și glucagon joacă un rol crucial în reglarea glicemiei și sunt influențați de numeroși factori, inclusiv dieta și stilul de viață.

Surse:

  1. “Hormonal regulation of glucose metabolism” de la Harvard Medical School (https://www.health.harvard.edu/anatomy/hormonal-regulation-of-glucose-metabolism)
  2. “Insulin and glucagon: The yin and yang of glucose control” de la MedlinePlus (https://medlineplus.gov/ency/patientinstructions/000805.htm)
  3. “The role of insulin and glucagon in glucose homeostasis” de la EndocrineWeb (https://www.endocrineweb.com/endocrinology/types-diabetes/role-insulin-and-glucagon-glucose-homeostasis)
Translate »