Am crescut cu el, cum sa nu mai bei lapte? Da…cu lapte si cu paine..

Am prins, din pacate, perioada cu corn si lapte….bine ca mai des le dadeam sau le aruncam decat sa le mananc. Si mancarea slab calitativa e mai buna decat nimic, si pe unii poate chiar ii ajuta. Dar, daca ai optiunea sa alegi, alege pentru sanatatea ta.

Ai nevoie de lapte ca sa ai oasele tari? Chiar asa? O sa ne uitam la un studiu pe 100.000 de oameni sa vedem.

Cu totii am crescut cu ideea ca laptele este sanatos si promoveaza o structura osoasa puternica. Dar cat de adevarat este acest lucru?

Pe langa calitatea indoielnica a lactatelor din rafturile magazinelor: de genul lapte fara lapte (link) , sau unt care n-a vazut vaca( aveti aici un link despre asta).

“Analizele de laborator comandate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au ajuns la concluzii nedorite: calitatea laptelui de pe piața din România este îndoilenică.  45% din laptele trimis la laborator pentru analize a dat rezultate la care nimeni nu se aștepta. Laptele conține sare, untură de porc, seu, uleiuri vegetale, aditivi, făină, amidon și urme de  lapte praf.”

Zaharul natural din lapte se numeste galactoza. Enzima ce digera laptele in timpul perioadei de copilarie , numita lactaza, se diminueaza cu trecerea timpului pana aproape dispare de tot. Lipsa acestei enzime duce la intoleranta la lactoza. Oamenii de stiinta folosesc galactoza, in alimentatia animalelor, pentru a le imbatrani prematur. S-a studiat ca produce un stres oxidativ, inflamatie cronica, degenerare neuronala, lipsa raspunsului imunitar si schimbarea genelor si accelereaza senescenta la rozatori. Doza este echivalentul a 1-2 pahare de lapte pe zi. (branzeturile fermentate nu contin galactoza)

Suntem singura specie care mai bea lapte ca adulti!

Laptele de vaca are abilitatea sa creasca greutatea manzului de la ~40kg la nastere la 250-270kg intr-un AN, bine, din interes pentru profit nici o vaca nou nascuta nu va bea lapte mai mult de 2-3 luni. Laptele in primele 2-3 luni ajuta vacile nou nascute sa acumuleze cate 1kg/zi. Crezi ca hormonii nostri se potrivesc cu hormonii vacilor? 

S-a realizat un studiu pe o populatie de ~41 000 de barbati suedezi si ~61 000 femei suedeze timp de 20 de ani (inceput in 1997), cu o varsta intre 39-74 de ani la inceputul studiului la barbati si 45-79 de ani la femei. Studiul avea obiectivul de a urmari daca consumul mare de lapte este asociat cu o mortalitate ridicata si un numar marit de fracturi la barbati si femei.

Luam Suedia,ca exemplu, deoarece ma indoiesc ca la o tara atat de dezvoltata sa nu existe si o calitate a laptelui mai crescuta.

(link-ul studiului)

Deci, 3 pahare de lapte pe zi aproape au dublat rata mortalitatii la femei (1.93) comparativ cu cele care nu beau lapte.

Acestea au avut probleme vasculare mai frecvente, si rata de cancer a crescut cu fiecare pahar de lapte.

Rata mortalitatii la barbati a crescut, la fel, cu fiecare pahar de lapte baut. Dar, macar nu a crescut si rata fracturilor, aceasta ramanand la fel.

S-a observat si o crestere a stresului oxidativ, adica imbatranirea, si a inflamatiei.

Personal, nu stiam de aceste studii de acum 3 ani cand m-am lasat de baut lapte, dar am observat ca-mi producea stari negative atat emotional cat si fizic si m-am oprit din a mai bea. Aveam aceasi gandire ca toata lumea si ascultam doar ce auzeam in jur: e bun, e sanatos, iei calciu. Dar, simtind oarecum si intuitiv ca nu-mi face bine n-am mai baut. Din ce s-a studiat, se poate vedea ca iti IA calciul.

Translate »