Simptomele ce pot indica o lipsa de magneziu sunt:
1.Crampe musculare. Magneziul actioneaza ca un blocant al actiunii calciului de a se cupla cu proteinele contractile troponina C si miozina. Magneziul ajuta la relaxarea musculara.
2.Stari de anxietate. O stare permanenta de incordare produce o cantitate semnificativa de cortizol si adrenalina ce in timp afecteaza starea de bine a corpului. Un studiu facut pe aproape 9000 de oameni, de varste pana in 65 de ani, cei cu cel mai putin magneziu aveau un risc 22% mai mare de depresie. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25748766)
3.Constipatia poate fi datorata incordarii prea mari a intestinelor. Magneziul ajuta in absorbtia apei in intestine ce creeaza un efect osmotic ajutand tranzitul intestinal.
4.Probleme cu somnul. Lipsa acestuia poate intarzia aparitia somnului si somnolenta pe parcursul zilei, minte in ceata.
5.Aritmii. Bataile iregulate ale inimii pot fi datorate si unei deficiente de magneziu.
Pentru a mentine un aport optim de magneziu in corp trebuie limitat consumul de:
1.sare
2.zahar
3.cofeina
4.alcool.
Surse bune de magneziu sunt:
-avocado
-toate legumele cu frunze verzi
-fasolea si lintea
-nucile si semintele
-ciocolata neagra cu minim 70% cacao.
Aportul de magneziu ar trebui sa fie de 400mg/zi. La sportivi acest aport poate creste si de 5x in functie de efort. Magneziul ajuta la scaderea senzatiei de “arsura” musculara transformand acidul lactic in lactat (o sare bazica) ce ajuta in functionarea inimii, sistemului nervos si sistemului digestiv.
Personal, am observat ca magneziul in forma lichida are cel mai bun efect.