Somnul este cel mai important in viata noastra. Ne petrecem 1/3 din timp din viata dormind.
In timpul somnului se produc numeroase schimbari in organism:
- imbunatateste memoria ->creierul reia activititatile din ziua respectiva si le tot repeta pentru a crea noi circuite neuronale ( se “aseaza” mai repede ce ai invatat in ziua respectiva)
- –corpul se repara in timpul somnului la nivel celular si molecular
- -scade nivelul de cortizol si de stres, daca nu avem un somn odihnitor,sau destul de lung, este mai probabil sa fim irascibili si nervosi pe parcursul zilei si chiar sa ne ingrasam.
- –efecte benefice la nivelul inimii si la nivel cardiovascular prin scaderea stresului
- –regleaza metabolismul glucidic -> lipsa somnului creste probabilitatea de a face diabet de tip 2
Ce putem face daca nu putem dormi, am schimbat fusul orar sau dormim superficial?
Melatonina este un hormon natural produs in corp, de catre glanda pineala, doar la intuneric (lumina inhiba secretia), ce ajuta la reglarea ceasului biologic. Cu cat inaintam in varsta secretia de melatonina scade si de aceea apar si tulburari de somn.
Suplimentarea cu melatonina are numeroase beneficii:
(https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5405617/) -studiu despre efectele melatoninei
- -detoxifierea de radicali liberi
- -antioxidant puternic
- -intarirea sistemului osos si protectia acestuia
- -regleaza compozitia corpului
- -scade stresul oxidativ ce este implicat in promovarea aparitiei si progresia cancerului.
- -nivelurile scazute de melatonina au fost raportate in pacienti cu boli cardiovasculare. Scade tensiunea in pacientii cu hipertensiune.
- -tinerii cu probleme neuronale si psihologice au fost evaluati si aveau un nivel de melatonina scazut
- -amelioreaza dezechilibrele psihiatrice
Pe langa numeroasele beneficii anti-imbatranire pentru sanatate, imbunatatirea somnului are indirect efecte si in cresterea masei musculare, in slabit si ameliorarea starii psihologice.
Prin scaderea stresului corpul se poate repara si putem o perspectiva mai optimista asupra vietii si putem reactiona adecvat situatiilor din viata de zi cu zi.
Suplimentarea cu melatonina poate prezenta si anumite efecte adverse. “Printre cele mai fecvente efecte adverse ale consumului de melatonină se numără: somnolența pe timpul zilei, amețeală, depresie, schimbări bruște de stare, coșmaruri, probleme de digestie.” Personal, nu am intampinat efecte adverse. Somnolenta, pe timpul zilei, poate aparea in special la persoanele care au datorie de somn sau au fost stresate mult timp inaintea suplimentarii cu melatonina.
Personal, folosesc melatonina in perioade de stres sau cand doresc sa dorm foarte profund. Glanda pineala mai este numita si “cel de-al 3-lea ochi” si este responsabila printre altele si cu visele. Si este posibil sa aveti mai multe vise in timpul somnului. In afara de vise mai frecvente, sau cel putin amintirea acestora, si somnolenta la inceputul primelor 2 ore de trezire nu am intampinat efecte adverse. Pentru mine, o refacere mai buna in timpul somnului si o stare de bine a 2 a zi, consider ca este benefica administrarea de melatonina.