Monturile sunt inestetice, neplacute, dureroase si nenecesare. Multi spun ca acestea sunt ereditare fara sa ia in considerare cum lucreaza sistemul muscular. Este posibil genetic sa existe o predispozitie pentru a forma monturi, dar nu este obligatoriu. Majoritatea oamenilor formeaza monturi deoarece apar dezechilibre musculare in timp datorita: pantofilor ingusti la varf (Stillettos), sau orice pantof cu toc ce forteaza partea din fata a pantofului sa se ingusteze.
Ca o regula generala: este bine sa evitam purtarea pantofilor ingusti timp indelungat. In situatiile in care nu se poate evitarea purtarea acestor incaltari voi prezenta cateva metode pentru mentinerea si recuperarea echilibrului. Timpul restabilirii echilibrului se va realiza in functie de severitatea angulatiei, acest dezechilibru muscular deformand in timp articulatia.
Anatomic: acest dezechlibru apare datorita scurtarii muschiului adductor lung al halucelui si a celor 2 capete ale sale: capul oblic si capul transvers si alungirea si slabirea muschiului abductor lung al halucelui.

Adductorul lung al halucelui :
Actiune:
-Realizeaza adductia (apropierea degetului mare de celelalte)
-Realizeaza flexia degetului
-Sustine bolta transversa piciorului.
Abductorul lung al halucelui:

Actiune:
-Realizeaza flexia degetului
-Realizeaza abductia (departeaza degetul de celelalte)
-Sustine bolta mediala longitudinala a talpii
In timp, acest dezechilibru, muta prima falanga a piciorului medial fata de primul metatars si va cauza inflamatie si un aspect inestetic daca depaseste o anumita angulatie, deoarece oasele nu mai sunt in congruenta in articulatie.
Solutie:
Monturile pot fi ameliorate pasiv purtand un distantier intre degete ce va promova o pozitie corecta.

Prin excercitii active se pot realiza exercitii de stretching cu o banda elastica intre cele 2 degete mari zilnic.


Extensia degetului mare si abductia acestuia in timpul extensiei.
