Omega 3 – beneficiile și sursele acestui acid gras esențial pentru sănătate

Omega 3 este un acid gras esențial important pentru sănătatea organismului. Deși este esențial pentru buna funcționare a organismului, acesta nu poate fi produs în cantități suficiente de către corp și trebuie adus prin alimentație.

Beneficiile omega 3 sunt multe și diverse, fiind asociat cu un risc scăzut de boli cardiovasculare, îmbunătățirea sănătății creierului și ochilor și reducerea inflamației. În continuare, vom explora beneficiile și sursele de omega 3.

Beneficiile Omega 3

  1. Protejează inima și sistemul cardiovascular – Omega 3 poate reduce nivelul trigliceridelor și al colesterolului din sânge, precum și tensiunea arterială, reducând astfel riscul de boli cardiovasculare.
  2. Îmbunătățește sănătatea creierului și a ochilor – Consumul de omega 3 este asociat cu o îmbunătățire a funcțiilor cognitive și a sănătății ochilor. Acesta este important mai ales în cazul persoanelor în vârstă, deoarece poate preveni sau întârzia declinul cognitiv.
  3. Reduce inflamația – Omega 3 are proprietăți antiinflamatorii și poate reduce riscul de boli inflamatorii precum artrita, astmul și bolile inflamatorii intestinale.

Surse de Omega 3

Sursele cele mai bune de omega 3 sunt alimentele bogate în acizi grași nesaturați, precum somonul, tonul, heringul, sardinele, macroul și anșoa. În plus, semințele de in, semințele de chia, nucile și uleiul de nuci sunt surse bune de omega 3.

De asemenea, suplimentele cu omega 3 pot fi luate sub formă de ulei de pește, ulei de krill sau ulei de alge, dar trebuie luate cu precauție și sub supravegherea unui medic.

Concluzie

Omega 3 este un acid gras esențial important pentru sănătatea organismului, fiind asociat cu beneficii pentru sistemul cardiovascular, creier și ochi. Sursele bune de omega 3 includ somonul, tonul, heringul, sardinele, macroul, anșoa, semințele de in, semințele de chia, nucile și uleiul de nuci.

Surse:

  1. “Omega-3 and omega-6 fatty acids” – MedlinePlus: https://medlineplus.gov/ency/article/002468.htm
  2. “Omega-3 Fatty Acids: An Essential Contribution” – Harvard T.H. Chan School of Public Health: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/what-should-you-eat/fats-and-cholesterol/types-of-fat/omega-3-fats/
Translate »