Plante care cresc nivelul de testosteron: Ce spun studiile

Testosteronul este un hormon important în corpul uman și este esențial pentru sănătatea bărbaților. Nivelul de testosteron poate influența masa musculară, densitatea osoasă, metabolismul și libidoul. Un nivel scăzut de testosteron poate fi asociat cu diverse probleme de sănătate, inclusiv disfuncție erectilă, obezitate, diabet și boli cardiace.

În ultimii ani, a crescut interesul pentru plantele care pot crește nivelul de testosteron în organism. Aceste plante sunt utilizate de mulți bărbați ca suplimente pentru a sprijini sănătatea masculină și pentru a crește nivelul de testosteron. Mai multe studii au examinat efectele acestor plante și dacă pot fi considerate un tratament eficient pentru problemele de sănătate asociate cu nivelul scăzut de testosteron.

Un studiu publicat în jurnalul Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine a investigat efectele plantei Tribulus terrestris asupra nivelului de testosteron. Cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu Tribulus terrestris a dus la o creștere semnificativă a nivelului de testosteron la bărbații cu niveluri scăzute de testosteron.

Studiul a concluzionat că Tribulus terrestris poate fi considerat un tratament eficient pentru bărbații cu niveluri scăzute de testosteron.

Un alt studiu publicat în jurnalul Journal of Ethnopharmacology a examinat efectele plantei Ashwagandha asupra nivelului de testosteron. Cercetătorii au descoperit că suplimentarea cu Ashwagandha a dus la o creștere semnificativă a nivelului de testosteron la bărbații cu niveluri scăzute de testosteron. Studiul a concluzionat că Ashwagandha poate fi un tratament eficient pentru bărbații cu niveluri scăzute de testosteron.

Un studiu interesant care a investigat efectul unor plante asupra nivelului de testosteron a fost publicat în revista “Phytotherapy Research” în 2011.

Studiul a fost realizat pe un grup de bărbați sănătoși, cu vârsta cuprinsă între 21 și 56 de ani, care au primit extracte de plante timp de 12 săptămâni. Plantele utilizate în studiu au inclus Tribulus terrestris, Eurycoma longifolia, și Rhodiola rosea.

La sfârșitul studiului, s-a observat o creștere semnificativă a nivelului de testosteron la bărbații care au primit extractele de plante. În plus, nu au fost raportate efecte secundare negative semnificative.

Surse:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6438434/

Translate »