Postul Negru un subiect controversat

“trebuie sa mananci ca sa fii sanatos” Oare?

In acest articol voi vorbi despre castigatorul premiului Nobel Dr. Yoshinori Ohsumi in medicina si despre experienta mea cu postul negru.

Postul negru, sau postul cu apa, este cea mai veche practica folosita in vindecare de milioane de ani. Pentru oameni era ceva comun sa stea fara sa manance cate 2-3 zile pana reuseau sa prinda un animal ca sa aiba ce sa manance. Este un mecanism de adaptare adanc inradacinat in genele noastre, care atunci cand este activat corpul incepe sa se repare si sa se vindece.

Dr. Yoshinori Ohsumi a fundamentat stiintific practica postului negru, mai exact cum se realizeaza mecanismul de autofagie. In timpul repausului alimentar este activata autofagia ce incetineste procesul de imbatranire si are un impact pozitiv asupra reinnoirii celulare.

Postul cu apa, nu curata el in sine, ci doar ofera conditiile optime de manifestare a abilitatii naturale de vindecare si regenerare a corpului.

Ce este autofagia?

In timpul repausului alimentar, celulele descompun proteinele si alte componente ale celulelor si le folosesc pentru energie. Celulele distrug virusii, bacteriile, celulele bolnave si batrane.

Cei care aveti un animal de casa si ati avut ocazia sa-l observati in anumite momente cand s-a imbolnavit sigur ati vazut ca refuza sa manance. Animalele isi asculta acest instinct de a nu manca, spre deosebire de oameni, pentru a se vindeca si regenera mai rapid.

Dr. Ohsumi a dovedit efectul benefic al postului impotriva inflamatiei si in boli cum ar fi dementa, Parkinson’s, cancer. Cand Doctorul Ohsumi a inceput cercetarile erau publicate, pe an, doar 20 de articole pe acest subiect, acum sunt mai mult de 5000 de articole publicate pe an.

Abtinerea de la mancare pentru 12+ ore, 24+ ore porneste mecanismul de autofagie. In timpul postului energia folosita in digestie se reorienteaza pentru curatarea, eliminarea toxinelor si pentru regenerare. Postul are numeroase beneficii printre care: reglarea glicemiei, reduce inflamatia, scadere in greutate si imbunatatirea functiei creierului.

De la ce credeti vine englezescul “breakfast” ? De la “a inceta/break” si “post/fast”.

S-au studiat efectele postului asupra longevitatii, si este singura metoda nongenetica de extindere a vietii a tuturor speciilor studiate: rame, muste, rozatoare, primate.  (voi lasa link-ul studiului aici: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2884327/)

Postul cu apa are beneficii asupra plasticitatii creierului si imbunatateste capacitatea de invatare datorita secretiei proteinei BDNF,  sau Brain-derived neurotrophic factor.

Creste secretia de Hormon de Crestere:

DA, chiar poti sa pui masa musculara mai usor. Nutrientii se asimileaza mai eficient dupa un post.

De ce nu e mediatizat daca are atatea beneficii? Problema e ca e GRATIS!

De fapt, nu! Este mediatizat in Rusia si Germania unde exista clinici medicale unde oamenii se duc sa tina post negru. Oamenii dau bani buni ca sa stea nemancati! Culmea este ca este contradictoriu cu gandirea generala :pleaca sanatosi!  (las aici un documentar despre clinicile de post negru: https://www.youtube.com/watch?v=t1b08X-GvRs )

Stiai ca: cel mai lung post in scop terapeutic a durat mai mult de un an de zile? Da, un an de zile fara nimic de mancat: https://www.eveningtelegraph.co.uk/fp/tale-angus-barbieri-fasted-year-lost-21-stone/

Experienta mea cu postul negru

Practic postul negru de 24-32 de ore o data pe saptamana de 1 an si jumatate,  cel mai lung post pe care l-am tinut a fost de 72 de ore (si am facut antrenamente de 2-3 ore, in zilele acelea). Tot timpul cand am tinut post am facut si antrenament sau am avut activitate mentala.

Personal, nu folosesc postul pentru slabit. Am observat ca are efecte prea mici pe 24h ca sa merite deranjul pe directia aceasta. In timpul postului corpul isi incetineste metabolismul.

Am inceput initial usor: cu 12-16 ore. Am lungit spre 24h dupa o luna

Am observat diferite efecte asupra starii mele fizice, mentale, emotionale:

Fizic: 

-nu mai acumulam acid lactic la fel de repede; senzatia de arsura apare mult mai tarziu

-realizez antrenamentele la aceiasi intensitate sau chiar mai tare

-oboseala trece mai repede

-ma imbolnavesc foarte rar; si cand se intampla (ca plec frecvent cu capul ud si la -5,-10 grade C din graba), apar doar forme usoare ale bolii. Dar, poate fi si datorita efectului combinat cu sportul si alimentatia sanatoasa.

Mental:

-mi-a oferit claritate mentala si pot invata mai repede

-concetrarea mi s-a  imbunatatit dupa acomodarea corpului cu repausul alimentar

-vointa mi-a crescut

-disciplina mi s-a imbunatatit

Emotional:

-mi-am dat seama ca de cele mai multe ori mancam din obisnuinta sau din pofta

-eram derutat la inceput ca era o stare diferita fata de cea cu care am crescut

-este oarecum si o oportunitate de interiorizare si descoperire a angoaselor

Este o experienta care acum, fata de inceput, imi face placere sa o repet pentru claritatea mentala si oportunitatea pe care mi-o da sa pot gandi fara sa includ ganduri despre mancare macar 24h. Mie, personal, nu-mi mai apare foamea nici dupa 24 de ore acum. Nu este o lupta continua cu foamea cum si-ar inchipui unii. Este ceva cat se poate de natural. Am zile cand iau doar o masa pe zi, fac antrenament de 3 ore si nu mi-e foame. Acest lucru nu se intampla pentru ca imi impun acest lucru, sau datorita secretiei de cortizol datorat unui efort excesiv, ci datorita adaptarii corpului meu, dezobisnuirea de a manca din plictiseala si pentru ca imi ascult senzatiile: mi-e foame-> mananc; cat? pana ma satur, dar aleg cu grija ce mananc; nu mi-e foame -> nu mananc; Pana cand? Pana mi se face foame :4h-24h, oricand simt ca imi lipseste ceva.

Translate »