Resveratrol și quercitina – antioxidanți naturali cu efecte antiîmbătrânire

Resveratrol și quercitina sunt doi antioxidanți naturali care pot ajuta la prevenirea și tratarea multor afecțiuni asociate cu procesul de îmbătrânire. Acești antioxidanți se găsesc într-o varietate de alimente și suplimente și sunt cercetați pentru proprietățile lor antiinflamatorii, antioxidante și antiîmbătrânire.

Resveratrolul este un compus natural din familia stilbenoidelor și se găsește într-o varietate de alimente, inclusiv struguri, afine și arahide. Acesta este cercetat pentru capacitatea sa de a stimula producția de colagen și de a proteja împotriva efectelor îmbătrânirii pielii și a bolilor cardiovasculare.

Quercitina este un flavonoid care se găsește într-o varietate de fructe și legume, cum ar fi merele, ceapa și broccoli. Acesta este cercetat pentru capacitatea sa de a reduce inflamația, de a proteja împotriva stresului oxidativ și de a stimula sistemul imunitar.

Un studiu din 2018 a arătat că administrarea de resveratrol și quercitina a redus semnificativ inflamația și stresul oxidativ la șoarecii cu îmbătrânire accelerată. De asemenea, aceste substanțe au îmbunătățit funcția vasculară și au redus tensiunea arterială la șoarecii cu hipertensiune arterială.

Un alt studiu a arătat că resveratrolul poate ajuta la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin reducerea inflamației și a tensiunii arteriale. În plus, resveratrolul poate ajuta la protejarea împotriva cancerului prin inhibarea creșterii celulelor canceroase.

Quercitina poate ajuta la prevenirea și tratarea multor boli, inclusiv bolile inflamatorii intestinale, astmul și diabetul. De asemenea, acesta poate ajuta la reducerea tensiunii arteriale și a colesterolului, precum și la îmbunătățirea performanței fizice.

Există o varietate de antioxidanți puternici, dar câțiva dintre cei mai bine studiați și mai eficienți sunt:

  1. Vitamina C: este un puternic antioxidant solubil în apă care poate ajuta la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și a radicalilor liberi.
  2. Vitamina E: este un antioxidant solubil în grăsimi care poate ajuta la protejarea membranelor celulare și la prevenirea daunelor la nivelul ADN-ului.
  3. Glutationul: este un antioxidant endogen puternic care se găsește în mod natural în celulele noastre și joacă un rol cheie în detoxifierea celulelor.
  4. Resveratrol: este un polifenol natural găsit în struguri roșii, vin roșu și alte alimente și băuturi. A fost demonstrat că are proprietăți antioxidante puternice și poate ajuta la reducerea inflamației și a stresului oxidativ.
  5. Quercitina: este un flavonoid natural găsit în multe plante și alimente, inclusiv ceapa, merele și ceaiul verde. Este un puternic antioxidant și antiinflamator și poate ajuta la prevenirea daunelor celulare cauzate de stresul oxidativ.

Surse:

  1. “Resveratrol, a natural polyphenol, prevents chemotherapy-induced cognitive impairment: Involvement of cytokine modulation and neuroprotection” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6694706/
  2. “Quercetin and Resveratrol: Potential Anti-Aging Agents” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6835696/
  3. “Resveratrol and Quercetin in Combination Have Anticancer Activity in Colorectal Cancer Cells and Reveal Synergistic Effects on DNA Damage” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5630136/
  4. “Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6117694/
  5. “Resveratrol: A Double-Edged Sword in Health Benefits” – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6164845/
Translate »