Cu totii am intampinat febra musculara dupa un antrenament mai intens sau dupa o perioada mai lunga in care nu am exersat fizic.
Exista 2 etape al acestei febre musculare:
1.In prima etapa
Glucoza se transforma se transforma in lipsa oxigenului in energie, acid lactic si ioni de hidrogen incarcati pozitiv ce vor scadea pH-ul si vor da senzatia de arsura in musculatura.
Concentratia marita de acid lactic se reduce si se stabilizeaza dupa cateva ore.
Acidul lactic este neutralizat de catre corp si transformat inapoi in glucoza prin ciclul Cori.
Arsura musculara din timpul antrenamentului este produsa de scaderea pH-ului. Acidul lactic poate fi neutralizat printr-o dieta predominant alcalina, magneziu sau bicarbonat de sodiu (poate da deranjamente stomacale si nu este indicat inainte de masa deoarece creste pH-ul acidului gastric si nu se mai produce digestia).
2.In a 2 a etapa :
Pentru a se produce hipertrofia musculara muschiul tintit trebuie sa sufere micro leziuni. Aceste leziuni sunt vindecate si devin mai groase si mai puternice. Exista 2 tipuri de hipertrofie (masa musculara). Hipertrofie miofibrilara ce desemneaza o marire a portiunii contractile a musculaturii. Hipertrofie sarcoplasmatica desemneaza o marire a portiunii necontractile a musculaturii (cu resurse energetice: glicogen)

- Hipertrofia miofibrilara implica o marire mai mica a diametrului muschiului, dar creste densitatea musculara (muschiul este mai ferm si poate realiza o capacitate de lucru maxim mai mare)
- Hipertrofia sarcoplasmatica este o hipertrofie ce mareste diametrul muschiului, dar o scadere a densitatii (muschiul nu este foarte ferm si nu poate realiza o capacitate de lucru mare, dar este mai mare diametrul )
- Toate exercitiile fizice implica ambele tipuri de hipertrofie, dar difera ratia dintre acestea in functie de modul in care se executa si greuatea cu care lucreaza.
Antrenamentele cu greutati mari (80-100%) promoveaza cresterea densitatii musculare, in timp ce antrenamentele cu greutati mai mici promoveaza cresterea in volum a muschiului si marirea depozitului de resurse energetice( ex: glicogen). Ideal este combinarea si alternarea acestor tipuri de antrenamente periodic. S-a facut un studiu pe sportivi de elita si s-a observat ca se pot pune in medie 3.6kg/an de masa musculara pura in mod natural, restul acumularii in greutate fiind apa si tesut adipos ce poate da impresia de acumularea de masa musculara.
- Este important sa aducem un aport de proteina optim efortului prestat pentru a se putea repara muschiul. Alt factor important este un aport adecvat de lipide (hormonii sexuali nu se pot produce in lipsa colesterolului).
- Este important sa tinem cont ca: musculatura se repara si creste NUMAI in timpul somnului si este ideal sa prindem orele de somn de la 22-6, intervalul acesta avand un beneficiu sporit.
Febra musculara se resimte cel mai intens la 48-72 de ore dupa terminarea antrenamentului datorita acumularii de reziduri metabolice si oboseala acumulata in tendoane. Cateva metode de a ameliora febra musculara sunt: masaj, dreanaj limfatic, dusuri alternative cald-reci, pachete cu gheata, magneziu.