Tofu solid – beneficii și efecte asupra nivelului de testosteron

Tofu solid este un aliment din soia, obținut prin coagularea laptelui de soia și presarea curds-ului rezultat. Este un aliment popular în cultura asiatică și a devenit din ce în ce mai cunoscut și în alte zone ale lumii, datorită beneficiilor sale nutriționale și potențialului său de a influența nivelul de testosteron.

Tofu solid este o sursă bună de proteine, fibre, calciu, fier și alte minerale și vitamine importante pentru sănătatea noastră. De asemenea, este bogat în izoflavone, compuși vegetali care pot avea efecte benefice asupra sănătății, cum ar fi reducerea riscului de boli de inimă, osteoporoză și cancer.

Un alt beneficiu al tofu solid este legat de nivelul de testosteron. Testosteronul este un hormon sexual masculin important pentru dezvoltarea caracteristicilor sexuale masculine și menținerea sănătății generale. Nivelul său poate fi influențat de mai mulți factori, inclusiv de alimentație.

Studiile sugerează că tofu solid poate crește nivelul de testosteron în organism. Un studiu realizat pe bărbați cu vârsta între 18 și 35 de ani a arătat că consumul de soia timp de trei săptămâni a dus la o creștere semnificativă a nivelului de testosteron.

Pe de altă parte, un alt studiu a arătat că reducerea aportului de proteine și de grăsimi poate duce la scăderea nivelului de testosteron. Acest lucru sugerează că, în general, o dietă bogată în proteine și grăsimi poate crește nivelul de testosteron, în timp ce o dietă săracă în acestea poate duce la o scădere a nivelului de testosteron.

Cu toate acestea, este important să nu exagerăm cu consumul de tofu solid. Consumul excesiv de soia poate avea efecte negative. De asemenea, este important să alegem tofu solid organic și non-OMG pentru a evita expunerea la pesticide și alte substanțe chimice dăunătoare.

Surse:

  1. “Tofu: Health Benefits, Recipes, and Nutrition Facts.” Medical News Today, Healthline Media, 18 June 2019, www.medicalnewstoday.com/articles/278340.
  2. Messina, M., Nagata, C., Wu, A. H., & Persky, V. (2006). Sufficient levels of isoflavones in tofu and soy milk may reduce breast cancer risk. The Journal of Nutrition, 136(5), 1323S-1326S.
  3. Hamilton-Reeves, J. M., Vazquez, G., Duval, S. J., Phipps, W. R., Kurzer, M. S., & Messina, M. J. (2010). Clinical studies show no effects of soy protein or isoflavones on reproductive hormones in men: results of a meta-analysis. Fertility and sterility, 94(3), 997-1007.
Translate »