Multi am auzit de acest lucru dar la ce se refera exact?

Cum poate zaharul sa dea dependenta de 8 ori mai rau ca si cocaina? Devii dependent de 8 ori mai repede? Sau simptomele de sevraj sunt de 8 ori mai rele? Este de 8 ori mai greu sa te lasi de zahar? 

Am cautat un raspuns la intrebarile ce le ridica afirmatia aceasta si experimentul de la care s-a tras aceasta concluzie este prezentarea unor soricei(2007) cu optiunea de a bea apa cu zahar sau de a bea apa cu cocaina. In majoritatea cazurilor, chiar si in cazurile in care soriceii erau deja dependenti de cocaina, au ales apa cu zahar si chiar au trecut prin obstacole ca sa o obtina, spre deosebire de apa cu cocaina pentru care nu trebuiau sa treaca prin obstacole.

Ce implica acest lucru pentru oameni?

Exista numeroase substante recreationale gasite in natura ce nu necesita prelucrare prea multa: frunze uscate de tutun, hamei fermentat, opium.  Chiar daca frunzele de tutun au efect nociv asupra sanatatii, necesita uz indelungat ca sa se vada efectele si este foarte rar ca o persoana sa bea bere sau vin incat sa faca intoxicatie cu alcool. Opiumul se consuma la scara larga in China fara efecte negative severe.

Problema apare cand ne indepartam de natura si RAFINAM substantele!

Sa luam cazul morfinei, ce este un derivat din opium aparut in 1810, ce a fost distribuit doctorilor sa fie folosit ca un analgezic. Dupa tratarea soldatilor cu morfina acestia au devenit dependenti de morfina. In anul 1874, heroina a aparut ca fiind derivata din morfina si comercializata ca “avand efectele morfinei fara sa dea dependenta”.

Un alt drog, ce face subiectul titlului, este cocaina ce este produsa din rafinarea frunzelor de coca. Frunzele de coca sunt mestecate de cateva sute de ani de fermieri pentru un plus de energie, fara efecte nocive poate doar stricarea danturii.

Alcoolul devine mai periculos cu cat este mai rafinat. Fiind mai rafinat, concentratia este mai mare si senzatia de imbatare(intoxicare) apare mai repede.

In toate cazurile in care anumite alimente sunt rafinate, concentratia compusilor chimici ce afecteaza sistemul de rasplata a creierului  este marita si elibereaza mai multa dopamina.

Zaharul alb rafinat este un produs ce afecteaza sistemul dopaminei al creierului. Gustul de “dulce” afecteaza sistemul de rasplata chiar mai mult, fiind un mecanism de adaptare a organismului mancarurile dulci fiind foarte rar otravitoare in natura. Acesta are un efect usor analgezic, asemanator opiumului.

Concentratia din produsele finite ne pot da o idee cu cat mai puternic este produsul acela pentru organismului nostru:

Din 100kg de frunze de coca se produc DOAR 300-1200 grame de cocaina. Cand ati mancat ultima oara macar 1 kg de verdeata la o masa? Frunzele mancate de acei fermieri au un efect de 100 ori mai slab decat produsul finit. Corpul n-ar avea nici o problema sa mestece 100 grame de frunze brute, dar 100 de grame de produs finit cu substante active ar fi o problema.

Referitor la zahar: trestia de zahar este ~50% suc,  si doar 25% din acei 50% este zahar. Zaharul alb rafinat este de ~10 ori mai dulce decat produsul brut de la care am pornit. In Romania, se consuma ~80 de grame de zahar ZILNIC pe cap de locuitor <-> acesta ar fi echivalentul a ~1 kg de trestie de zahar, ce mai contine si FIBRE ce incetinesc absorbtia.

Cand devenim dependenti de o substanta, receptorii de dopamina necesita din ce in ce mai multa substanta pentru a primi acelasi nivel de satisfactie, numita toleranta. Aceasta toleranta este similiara intre consumatorii de zahar si cocaina.

In filmul “That sugar film” (Link film youtube: https://www.youtube.com/watch?v=SY_tmt5QhWs)un actor decide sa experimenteze cu o dieta bogata in zahar timp de 60 de zile.  Acesta a mancat tot acelasi numar de calorii pe care le manca si inainte, in doar 30 de zile, s-a ingrasat cu 8.5kg, i-a crescut procentul adipos cu 7% si pana in ziua 20 a facut boala ficatului gras. O calorie din zahar nu este egala cu o calorie din orice altceva.

De cand cu razboiul impotriva grasimilor alimentare, acestra fiind blamate pentru obezitate si boli de inima si toate problemele de sanatate ale omenirii. Marile firme au inlocuit lipidele din produsele vandute CU zahar, mancarea fara lipide neavand niciun gust. Acum, zaharul se gaseste in peste 80% dintre produse, atat pentru conservare dar si pentru ca da dependenta consumatorului. De cand s-a facut aceasta schimbare: ratele bolilor cardiovasculare, diabet si cancer au crescut la niveluri alarmante (trebuie sa ne mai uitam si la cine sponsorizeaza studiile si blamarea grasimilor, nu?)

De interes:  toate celulele corpului contin colesterol , membrana celulara este formata din lipide si proteine. Fara colesterol adio hormoni sexuali cu toate beneficiile acestora: perfomanta sportiva, slabit,  sau performanta unde isi doreste fiecare, doar sunt hormoni sexuali.

Desigur, nu toate grasimile sunt egale. Dar, nu fac subiectul acestui articol.

In concluzie: Cu cat ne indepartam de starea naturala a alimentelor cu atat devin mai nocive, in majoritatea cazurilor. Nici chiar substantele,in starea lor naturala,  din care se realizeaza drogurile nu sunt mai nocive ca tigarile (nu indemn spre aceasta, era doar un exemplu!)

Important este sa mancam mancare cat mai naturala si mai putin procesata.

Translate »